SQL Veri Tipleri





    Merhaba arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere SQL veri tiplerini ve bu veri tiplerinin başlangıç - bitiş değerlerini hazırladığım tabloyu paylaşacağım. Tablo içerisindeki veri tiplerini ;

  1. Tam Sayı
  2. Ondalıklı Sayı
  3. Tarih/Saat
  4. String 
  5. Unicode Karakterler
  6. Binary Karakterler
başlıkları altında başlangıç ve bitişleri verilmiştir. 




  Ayrıca incelememiz gereken veri tipleri ise ;



  1. geography
  2. geometry
  3. hierarchyid 
  4. money
  5. time 
  6. uniqueidentifier
  7. decimal ve numeric
geography veri tipi : Coğrafi koordinatları ve GPS verilerini tutmak için kullanılır. Bu veri tipine ait bir örnek verecek olursak;

geography :: Point (41.127904,10.014712,30,4326)


  Point bize dünya üzerindeki bir noktanın koordinatlarını verir. Point ’ in içindeki değişkenler ise sırasıyla enlem, boylam ve SRID ’ dir. SRID ise bir referanstır, sistemin düzlemsel mi yoksa dünyanın şekli gibimi olduğunu belirtir. Bizim kullandığımız 4326 ise normal GPS sistemlerinde kullanılandır ve her zaman bunu kullanırız.

geometry veri tipi : Öklid koordinat sistemine ait verileri tutmak için kullanılır. Geometrik şekillerin en, boy, yükseklik verileri için kullanılır.

hierarchyid veri tipi :  Ağaç veri modeli veya hiyerarşik olarak sınıflandırılmış veriler için kullanılır.

money veri tipi:  yaklaşık -922 milyar ile 922 milyar arasındaki parasal değerleri tutmak için kullanılır. Ondalık kısım duyarlılığı 4 basamaktır. (8 byte) 

  Örnek verecek olursak money veri tipinin veri tabanımızda saklanma şekli 5.0000 şeklindedir

time veri tipi : Sadece saat verilerini hh:mm:ss:nnnnnnn şeklinde saklayan veri tipidir. Maksimum 7 basamaktır ve kullanıcı tarafından değiştirilebilir. (3-5 byte)

uniqueidentifier veri tipi : 16 byte uzunluğunda eşsiz bir GUID değeri saklamak için kullanılır. 

decimal ve numeric veri tipi : Burdaki iki veri tipimiz isimleri farklı olmasına rağmen kullanım metotlar aynı olmakla bilinmektedir. İki veri tipimiz de -10^38 ile +10^38 arasında bulunan ondalık ve tam sayı türlerinde verileri saklamak için tercih edilir.


İyi çalışmalar dilerim.





1 yorum:

Write yorum
Serdar ARPACI
AUTHOR
20 Aralık 2017 18:28 Sil

buraya decimal ve numeric i de kesinlikle ekle hocam

Reply
avatar