Kısıtlayıcılar (Constraints) Check








Merhaba arkadaşlar , 
öncelikle herkese iyi çalışmalar . Bu yazımızda SQL kısıtlayıcılarından bahsedeceğiz . Peki nedir bu kısıtlayıcılar(constraints) ?

Kısıtlayıcılar(constraints) , veritabanındaki bütünlüğü sağlamak veya istenilen bir alana hatalı veri girişimini engelleyen kurallardır . Kullanılan başlıca kısıtlayıcılar :

1-Primary Key
2-Foreign Key
3-Unique Key
4-Check
5-Default


CHECK

Belirtilen bir alan adına , yalnızca belirtilen kurallar içersinde veri girilmesini sağlayan yapı. Check sayesinde alanlara yanlış veya hatalı bilgi girilmesi engellenir.






          Her CHECK oluşturulduğunda , ilgili CHECK ile ilgili meta tablolarında CONSTRAİNT oluşturulur . CHECK kuralını değiştirmek yada ortadan kaldırmak isterseniz ilgili CONSTRAİNT silinmesi gerekir . Fakat oluşturulan CONSTRAİNT otomatik olarak adlandırıldığından ilgili CONSTRAİNT bulunması uğraş gerektirir.
Örnek : Son oluşturduğumuz TelefonNo ile ilgili CHECK e ait CONSTRAİNT adı ;     



Alternatif olarak CHECK kuralı oluşturulurken CONSTRAİNT adı belirlenebilir . Bu sayede ilgili CONSTRAİNT aranırken ki zaman kaybı giderilir .  


Kullandığımız bir CHECK kuralığını değiştirmek istersek öncelikle kaldırıp daha sonra tekrardan eklemek gerekir.



   Bu yazımızda CHECK kısıtlayıcısıyla ilgili ekleme , kaldırma , güncelleme ile ilgili örnekleri gördük . Örnekler içerilerindeki paremetreler değiştirilerek farklı şekillerde kullanılabilir . İyi çalışmalar.